Havalandırma Sistemleri

Havalandırma Sistemleri

Havalandırma sistemleri, bulundukları mekânların sağlık ve temiz bir havaya sahip olmasını sağlayan sistemlerdir. Günümüzde birçok alanda oldukça önemli bir yere sahiplerdir. Herhangi bir kafeterya da ortamda oluşan kötü kokuların yayılmasını engellemek, fabrikalarda çalışan personellerin zehirli olabilecek gazları solumasını engellemek, bir plaza ya da okulda çalışma verimliliğinin olumsuz etkilenmesine engel olur.

Bir çalışma alanı ya da fabrikada hangi maddeler kullanılırsa kullanılsın, bu alanların havalandırılması gerekir. Ancak havalandırma, tehlikeli gazlara, buharlara, duman ve tozlara karşı az bir kısıtlama sağlamaktadır. Etkili bir havalandırma sistemine sahip olmak için, personeller için, kimyasal maddelerin olmadığı verimli bir nefes alışverişi olanağı yaratır. Havalandırma sistemleri kullanım alanlarına göre farklılık göstermektedir. Günümüzde bir restoranda kullanılmakta olan havalandırma sistemiyle, herhangi bir mobilya atölyesinde talaş ve toz havanın kirlenmesine sebep olurken herhangi bir kafede ya da barda asıl sorun bu kokuların yayılma durumudur. Ortamda oluşan kokudan ötürü yoğunlaşan havanın temizlenmesi için 3 farklı çeşit havalandırma bulunur. Bunlar;

  • Lokal havalandırma
  • Davlumbaz havalandırma
  • Merkezi havalandırma

Lokal havalandırma sistemleri küçük mekânlarda, genellikle büro ve ofislerde kullanılmaktadır. Kanal tesisatlarına katiyen gerek duyulmaz. Genelde 220 volt elektrik akımıyla çalışabilir. Basit elektrik motorlu ve duvarlara asılan aspiratörler kullanılabilir. Bakımı ve temizliği en basit olan havalandırma sistemlerindendir. Merkezi havalandırma sistemi genellikle AVM, müze, kapalı spor salonları, düğün salonları gibi insanların yoğunlukla bulunduğu yerlerde tercih edilir.

Lokal havalandırma sistemlerinden bağımsız bir şekilde merkezi havalandırma sistemleri için kanal tesisatı gereklidir. Genel olarak hücreli aspiratörler kullanılmaktadır. Gün içerisinde faaliyet gösterdiğinden güçlü ve cüsseli bir yapısı bulunur. Bakım ve onarım çalışmaları öteki havalandırma sistemlerine nazaran zor olduğundan montaj çalışmaları esnasında oldukça titiz davranmakta yarar vardır.

Davlumbaz havalandırma sistemi halk dilinde temel olarak nitelendirilen havalandırma sistemleridir. Genellikle restoran, kafe gibi mekânların mutfak bölgesinde kullanılan davlumbaz, ocakların yanması ve mekânlara sinen gazların ortamdan çıkarılmasını sağlamaktadır. Bu tarz sistemlerin en gerekli bulunma sebeplerinden biri gaz kaçaklarından korunmak değil de, kullanılan yanık gazların ortamdan atılmasına yardımcı olmaktır.

Fiyat Teklifi Al